Terugblik op de Brabantse conferentie
Op 7 april kwamen meer dan 100 deelnemers samen bij sociaal ontwikkelbedrijf IBN in Uden, voor een inspirerende conferentie over cultuur, diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Het thema: Gezien worden in een veranderende bedrijfscultuur. Een dag vol verhalen, workshops en persoonlijke ontmoetingen.
Een bijzondere locatie met een bijzondere lunch
De conferentie vond plaats bij IBN Meeters, de eigen evenementenlocatie van IBN. Tijdens de lunch maakten de deelnemers kennis met de Wereldkeuken: een cateringconcept van vrouwen met een migratieachtergrond die gerechten bereiden uit hun geboorteland. Van Noord-Afrikaanse tajines tot Zuidwest-Aziatische salades; met trots geserveerd door de vrouwen zelf. Een feest voor de smaakpapillen én een krachtig voorbeeld van inclusie in de praktijk.
Verhalen die raken
De plenaire aftrap begon met twee korte filmpjes van IBN-werknemers, gevolgd door een indrukwekkend interview met Fadwa, die openhartig haar persoonlijke verhaal deelde. Haar ervaring als migrantenvrouw met gezondheidsuitdagingen en haar inzet om anderen te helpen, raakte zichtbaar veel aanwezigen. Haar anekdote over haar vader, die werd gegroet door een onbekende vrouw op straat, leidde naar een breder gesprek over cultuurverschillen.
F- en G-cultuur: inzicht in verschillen
Tijdens een workshop werd gewerkt met het model van F- en G-culturen (theorie van Pinto). In een G-cultuur staat het individu centraal (zoals in Nederland), in een F-cultuur de groep (zoals in veel niet-Westerse landen). Aan de hand van concrete voorbeelden bespraken deelnemers hoe dit kan leiden tot misverstanden. Een waarde-oefening maakte duidelijk hoe onze kernwaarden vaak geworteld zijn in onze culturele achtergrond.
Vraag om mee te nemen: Hoe is het om jou te zijn? Een uitnodiging om nieuwsgierig te zijn en je eigen perspectief los te laten.
Meer workshops: Z-route en ‘petje op-petje af’
Bij een workshop van Ergon (Eindhoven) werden normen en waarden onderzocht via het spel ‘petje op, petje af’. Vragen als “Wie moet zich aanpassen: een uitdagend geklede vrouw of de mannen om haar heen?” zorgden voor pittige discussies.
Een andere workshop, vanuit WSD (Boxtel), presenteerde de Z-route: een succesvolle inburgeringsaanpak voor mensen met lage scholing of leerproblemen. De Z staat voor zelfredzaamheid.
Van bewustwording naar actie: wat kan de OR doen?
De dag eindigde met de vraag: Wat kun je als OR doen met cultuur, diversiteit en inclusie?
- Agendeer het thema binnen je organisatie.
- Gebruik tools zoals de Roadshow Sociale Veiligheid van SBCM.
- Organiseer (begeleide) sessies met OR en MT.
- Verzamel verhalen en ideeën bij collega’s.
- Zorg dat je OR zelf een afspiegeling is van de organisatie.
Belangrijkste boodschap: Diversiteit los je niet in één dag op, maar begint bij echt luisteren, elkaar zien en het gesprek openen. Daar ligt een waardevolle taak voor de ondernemingsraad!

