Interviews over de ambtelijk secretaris
In de interviews met ambtelijk secretarissen van Diamantgroep en Provalu, OR-voorzitter van WBRN, directeur van Provalu en OR-vicevoorzitter van MTB worden de uitdagingen en veranderingen binnen het sociaal domein belicht. De veranderingen binnen de organisatie, mede door politieke invloeden van de overheid, stellen sociaal ontwikkelbedrijven en hun ondernemingsraden (OR) voor complexe vraagstukken. Dit vergroot de verantwoordelijkheid en veelzijdigheid van de AS, die niet alleen als procesbegeleider, maar ook als coach, adviseur en verbindende schakel binnen de organisatie optreedt.
Belangrijkste Bevindingen
- Veranderende Instroom en Dynamiek in de OR: sociaal ontwikkelbedrijven zoals Provalu en Diamantgroep merken een instroom van medewerkers met lagere kwalificaties en tijdelijke contracten. Dit beïnvloedt de samenstelling van de OR, die diverser en minder stabiel wordt. De AS speelt een cruciale rol in het begeleiden en ondersteunen van OR-leden met uiteenlopende achtergronden en niveaus.
- Toenemende Complexiteit voor de AS: de AS moet naast organisatorische taken ook een proactieve rol spelen in beleidsmatige ondersteuning, coaching van OR-leden, en het bewaken van de juiste procedures. Brigitte van Rijn en Thea Stokmans benadrukken, dat het belangrijk is dat de AS goed luistert, samenvat en zich flexibel opstelt om de OR effectief te laten functioneren.
- Essentiële Rol van de AS: de AS wordt door alle geïnterviewden beschouwd als onmisbaar voor het goed functioneren van de OR. Van procesbewaking en beleidsmatige ondersteuning tot het coachen van OR-leden en het zorgen voor een goede relatie tussen OR en bestuurder, de AS is de sleutel tot een succesvolle medezeggenschap.
Conclusie
De interviews onderstrepen de cruciale rol van de ambtelijk secretaris in sociaal ontwikkelbedrijven. In een tijd van grote veranderingen en uitdagingen binnen het sociaal domein, zoals de instroom van nieuwe doelgroepen, is de AS van onschatbare waarde. De AS biedt structuur, stabiliteit en inhoudelijke ondersteuning aan de OR, wat essentieel is voor het succes van medezeggenschap in deze complexe en dynamische omgeving. De aanbeveling is dan ook dat elk ontwikkelbedrijf toegang heeft tot een goed opgeleide AS om de kwaliteit van medezeggenschap te waarborgen.